Navigasyon Terminali ve Uygulamalar

Programlanabilir cihazlarımızın ek olarak navigasyon özelliği bulunmaktadır. Bu sayede sürücüleriniz gidilecek lokasyona aramakla zaman kaybetmeden minimum sürede ulaşabilirler.

Navigasyon uygulaması için harita versiyonları üç aylık periyodlar halinde yenilenmekte ve müşterilerimize ait cihazların harita güncelleme işlemleri yapılmaktadır.

Sürücü gideceği lokasyona navigasyon yaparken, en kısa mesafe, en kısa zaman gibi opsiyonları kullanarak kendisine uygun rotayı oluşturabilir. Bu opsiyonlara ek olarak araç türüne göre yol seçme, belirli tür yolları (paralı yol vb.) kullanmama gibi opsiyonlar bulunmaktadır.

Sürücü gideceği lokasyonu klavyeden adres girerek, posta kodu girmek suretiyle ya da haritadan tıklama ile koordinat bilgisi seçerek belirleyebilir.

Navigasyon uygulamasında, tır haritası opsiyon olarak sunulmaktadır. Tır tipi araçlarda etkin navigasyon yapılabilmesi için, cihazlardaki haritalarda bu tip araçların geçebileceği lokasyonların (otoban, altgeçitler vb.) tanımlı olması gerekmektedir.

Gelişmiş İşemri Yönetimi uygulamasında, eğer sürücünün gideceği işemri lokasyonu ait enlem ve boylam bilgileri biliniyorsa, sürücünün navigasyon yapma işlemini kolaylaştırmak için, gönderilen işemri içerisinde lokasyon koordinat bilgileri de verilebilir. Bu durumda, sürücü işemri lokasyonundaki kısayola sadece tıklama işlemi ile navigasyon işlemini gerçekleştirebilir.

Mesajlaşma işlemi istenen durumlarda, karakutulara mesaj terminali takılarak gerçekleştirilebilmektedir. Uygulanan çözümdeki karakutu türüne göre takılacak olan mesajlaşma terminali değişmektedir.

Sadece konfigüre edilebilir cihazlarla uygulanan çözümlerimizde mesajlaşma işlemi Garmin navigasyon terminali ile gerçekleştirilmektedir. FMI (Fleet Management Interface) opsiyonunun aktive edilmesi durumunda, sürücülerinizle karşılıklı mesajlaşmanız mümkündür. Mesaj içeriği karakter limiti yaklaşık 200 karakterdir. Ek olarak, sürücüye gönderdiğiniz mesaj için ulaşma ve okunma konfirmasyonları sistemimiz tarafından iletilmektedir.

Mesajlaşma özelliği için, ek gelişmiş özellikler isteniyorsa, programlanabilir cihazlarımız kullanılmalıdır. Programlanabilir cihazlarımızda, mesajlar için karakter limiti yaklaşık 1000 karakter ile sınırlandırılmıştır. Ek olarak, bu tür cihazlarımız ile, istenen durumlarda ek yazılımlar geliştirip mesaj terminaline yükleyerek müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına cevap verebildiğimiz gibi, Gelişmiş İşemri Yönetimi ve Form Mesajlar gibi filo yönetiminde kritik olan uygulamaları kullanıcılarımıza sunmaktayız.

Mesajlaşma için ofis ve web yazılımlarımızda kullanıcıların alışkın olduğu ve mesajlaşma işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilecekleri ekranlar tasarlanmış ve kullanılmıştır. Kullanıcılar, seçtiği bir araca ya da araç grubuna tek tıklama ile kolay bir şekilde mesaj gönderebilirler.

Sürücülerden gelen mesajlar ise, “Gelen Kutusu” olarak adlandırılan, tasarımı mail ekranlarına benzeyen bir ekrana düşmektedir. Yeni bir mesaj geldiğinde kullanıcıya sesli uyarı verilmektedir. Kullanıcılar herhangi bir anda mesaj tarihçesi üzerinden detaylı filitreleme ile sorgulama yapabilirler ve mesajın gönderilme, okunma lokasyonlarını kolayca harita üzerinden görebilirler.

Ofis tarafından gönderilen mesaj cihaza ulaştığından aynı şekilde sürücü de sesli olarak uyarılır. Bu sesli uyarma işlemi, sürücü mesajı okuyana kadar belirli aralıklarla devam eder. Buradaki tekrar uyarma süresi parametriktir. Merkezden gönderilen bir konfigürasyon komutu ile değiştirilebilir.

Gönderilen mesajlar sürücünün ekranında konfigüre edilen adet kadar biriktirilmektedir. Cihaz gelen kutusunda maksimum adetten fazla mesaj biriktiğinde, her yeni gelen mesaj için listedeki en eski mesaj silinerek yeni gelen mesaj listeye alınmaktadır.

Sürücü gelen mesaja direkt olarak bir kısayol ile cevap verebilir. Bu durumda, sürücünün hangi mesaja cevap verdiği, sistemde tekil olan mesaj numarası ile kullanıcıya belirtilir.

Softeal mesaj sisteminde, mesaj gönderiminde UNICODE olarak adlandırılan her karakterin iki bayt ile temsil edildiği karakter seti kullanıldığı için sürücüye gönderilen mesajlarda İngilizce karakterler kullanma zorunluluğu yoktur. Mail vb. yazışma araçlarında kullandığınız bölgesel karakterleri kullanabilirsiniz. Cihaz tarafında mesaj, kullandığınız karakterlerle görünecektir.

Aynı şekilde sürücü tarafından gönderilen mesajlarda da, cihaz üzerinde seçilen dile göre, bölgesel karakterler kullanılabilir. Sürücü, klavyede herhangi bir harfe parmağını basılı olarak tuttuğunda, ilgili harfe yakın kullanabileceği ek karakterler belirecektir. Tanımlı olmayan karakterler için, müşterinin isteğine göre, ek karakterler listeye eklenerek cihaza uzak güncelleme ile gönderilebilmektedir.

Softeal Technology sistemleri kullandığınızda, sürücülerinizle mesajlaşırken kendinizi bilinen bir mail yazılımı kullanıyormuş gibi rahat hissedecek ve işlemlerinizi kolaylıkla yapabileceksiniz.

Sürücülerinizle mesajlaşma işleminde, form (doldurulabilir) mesajlar önemli bir rol oynamaktadır. Bu tip mesajların yararları şu şekilde listelenebilir:

Sürücülerinizin sıklıkla gönderdiği mesajları form mesaj şablonu haline getirmek, mesaj gönderme zamanlarını kısaltacağı için işlerini kolaylaştıracaktır. Mesaj gönderimi sırasında, sadece boşluklar doldurulacak veya değer listesinden istenen bir değer tek tıklama ile seçilecektir.

Filo yönetimi açısından bakılırsa, bu tür mesajların ERP sistemleri tarafından işlenmesi ve sisteme bilgi aktarımı rahat kolay olmaktadır. Gelen mesajların ERP sistemleri tarafından işlenmesi gereken koşullarda, sürücünün mesajı manuel yazması hatalı giriş olasılığını artıracaktır.

Ek olarak Softeal Technology filo yönetim sisteminde, tasarlanan formlar Gelişmiş İşemri Yönetimi uygulamasında, işemri adımlarına bağlanarak, operasyonun kritik noktalarında sürücüden ve araçtan ek bilgiler alınabilir.

Softeal Technology sisteminde, form mesaj tasarımları ofis kullanıcıları tarafından yapılmakta ve uzaktan cihazlara yüklenebilmektedir. Tasarım ekranında, kullanıcının tasarladığı ekran aynı şekilde cihazda sürücünün karşısına çıkmaktadır.

Form oluşturulurken, şu türde alanlar kullanılabilir:

  • Alfabetik Alanlar (Tüm karakterler)
  • Sayısal Alanlar (Sayısal karakterler)
  • Değer Listeleri

Tanımlanan alfabetik ve sayısal alanlar için karakter sayısı limitleri ile, sayısal alanlar için girilebilecek değer limitleri tanımlamak mümkündür.

Form mesaj tanımlarında, bazı alanları otomatik doldurma şeklinde tanımlamak mümkündür. Örnek vermek gerekirse geçerli tarih, cihazın son aldığı koordinat değerleri, geçerli işemrinin kodu ya da başka bir alanı gibi bazı bilgiler, sürücünün girmesine gerek kalmadan, form açıldığında otomatik olarak dolmaktadır.

Diğer bir otomatik doldurma alan türü ise, araçtan gelen canbus değerlerine ait olan alanlardır. Sürücü formu gönderim için açtığında, aracın geçerli andaki canbus değerleri (odometre, yakıt seviye yüzdesi, toplam yakıt tüketimi gibi) ilgili alanlara otomatik olarak doldurulur. Bu tür alanlar, sefer maliyeti ölçme açısından önem taşımaktadır.

Ekran tasarımınızı yaparken, bazı alanları sürücüye görünmemesi için gizli alan olarak tanımlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, yukarıda bahsedilen canbus alanlarını gizli alan olarak tanımlarsanız, form mesaj açılması sırasında bu alanlar sürücüye görünmeden doldurulacak ve mesajın içerisinde gönderilecektir.

Değerleri sınırlı sayıda olan ve listeden seçilebilecek alanları (benzin istasyonu, arıza türü vb.) değer listesi olarak tanımlayabilirsiniz. Bu tür alanlarda sürücü sadece ilgili alana tıklayarak, açılan listeden ilgili değeri seçerek giriş yapacaktır.

Form mesajlarda, sürücüler için dil desteği eklenebilir. Form mesajda girilen etiketler ya da değer listesindeki değerler farklı dil seçenekleri için konfigüre edilebilir. Etiketler ve değerler sürücünün cihaz ayarlarından seçtiği dil seçeneğine göre ekrana çıkacaktır.

Form mesajlar, sahadan bilgi geri beslemesi işlemini güçlendirdiği için, süreç yöntemlerinizi iyileştirme ve verimliğinizi artırmada çok önemli rol oynamaktadır. Sürücüler tarafından gönderilen bu mesajlarda, hata yapma olasılığının çok düşmesi nedeniyle, sahadan gelen mesajlar ERP sistemleri tarafından kolay ve hızlı bir şekilde işlenebilmektedir.

Form mesajlarının en etkin kullanım alanı Gelişmiş İşemri Yönetimi uygulamasıdır. Sistemde tasarladığınız formların, işemri adımlarına bağlanması ile, sefer sırasındaki kritik noktalarda maliyet ölçme ve operasyonunuz için gerekli bilgileri almanız mümkündür.

İçerisinde canbus otomatik doldurma alanları içeren bir form tanımlayıp, bu formu işemri başlangıcı, bitişi ve lokasyonlar için tanımlayabileceğiniz “Lokasyona Vardım” adımına bağladığınızı düşünün. Sürücü bu işlemleri gerçekleştirirken form otomatik olarak doldurulup ofis tarafına gönderileceği için, toplam sefer maliyetini ölçebileceğiniz gibi, lokasyonlar arasındaki her bir parçasının da maliyetini ölçebilirsiniz.